STRUKOVNA ŠKOLA EUGENA KUMIČIĆA ROVINJ - SCUOLA DI FORMAZIONE PROFESSIONALE EUGEN KUMIČIĆ ROVIGNO

Emil Nimčević

Emil Nimčević

Petak, 26 Svi 2023 09:40

Dan škole

Svake godine obilježavamo Dan škole na posljednji dan nastave maturanata. Tako su 26. svibnja 2023. završni razredi sa svojim razrednicima Natašom Despinić, Ivankom Kresina, Cinziom Banko, te profesorom Matom Kukuruzovićem otišli na već tradicionalan izlet brodom do otoka Sv. Ivan.

1. c i 1. d razredi posjetili su tvrtke Caffe Monte, Klara Marić i Stanciju Špin s razrednicima Tihomirom Horvatom i Ticijanom Ikicom-Piutti te nastavnicima Sandrom Živolić, Matejom Skertom i Silviom Cah. Učenici su se upoznali s načinom proizvodnje i poslovanja tih firmi u sklopu redovne nastave.
2. c i 2. d razredi zajedno s razrednicama Petrom Mates i Ivanom Glavan te profesoricama Marijom Orbanić, Sarom Ursić Budim i Ivanom Sinčić pješačili su šumom Kontija i upoznali je uz stručno vodstvo djelatnica Nature Histrice. Nakon tematske šetnje i razgleda Znanstveno edukativnog centra Kontija učenici su se uputili do Lumbardove (piratske) špilje gdje su se neki rashladili kupanjem u Limskom zaljevu, a neki hladnim pićem u Piratovom baru. Bio je to ispunjen dan proveden u veselom raspoloženju uz mnogo pješačenja prirodom (9 km).
1. b i 2. b su posjetili kamenolom Fantazija, u pratnji nastavnika Đanija Bošca, Elvisa Maretića i Dubravke Crismanich. Kamenolom predstavlja jedinstven primjer sedimentologije vapnenca i jedan od najinteresantnijih u svijetu. Geološki je spomenik prirode od 1987. godine. Njegova je površina 4,05 ha i pravi je prirodni fenomen. Stijene iz ovog kamenoloma služe za znanstveno objašnjenje postanka sličnih stijena u svijetu.
3. c razred posjetio je Turističku zajednicu Rovinj povodom 70. obljetnice njenog osnutka, Ekomuzej Batana, upisan u UNESCO-ov Registar najboljih praksi očuvanja nematerijalne kulturne baštine svijeta, i crkvu Sv. Eufemije u pratnji Bernarda Jurjevića, razrednice Ivane Burić i profesoricama Mirjanom Đikić i Slađanom Jančić.
Četvrtak, 25 Svi 2023 08:47

Projekt “Natura 2000”

Projekt “Natura 2000”

U sklopu EU projekta „Snagom Tehnologije, Edukacijom i Motivacijom udruga za popularni STEM“ Morski obrazovni centar Pula (MOC Pula) u ponedjeljak 22. svibnja 2023. godine u vremenu od 13,00-14,30 sati na malom molu u Rovinju održao je radionice na temu, važnost „NATURA 2000“ područja. Radionicama su nazočili učenici 2.C, 2.D i pet učenica 1.C razreda.Radionice su imale za cilj proširiti znanje i podići svijest učenika o NATURA 2000 staništima, te o potrebi njihova očuvanja i pravilnog gospodarenja.Učenicima je prikazana bioraznolikost područja NATURA 2000 - Zapadna Istra, kao važnog staništa za mrijest i rast morskih organizama i njen značaj za lokalnu zajednicu.
Teme radionica bile su:
1. Određivanje fizikalno-kemijskih parametara morske vode
2. Morski mikrosvijet
3. Beskralješnjaci dna
4. Ribe i riblja mlađ
5. Podvodni dron

Na glavnom rovinjskom trgu predstavili smo naš projekt “0 – waste raising awareness kit”. Projekt na kojemu su radili učenici i profesori naše škole zajedno s TUŠ Anton Štifanić iz Poreča.

Projekt je odobrilo Ministarstvo sporta i turizma temeljem javnog poziva srednjim strukovnim i umjetničkim školama za promociju i jačanje kompetencija strukovnih zanimanja kroz izradu projekta za turizam za 2022. godinu.
Cilj “0 – waste raising awareness kit” projekta bio je ukazati na problem onečišćenja okoliša, odnosno mora, a za tu su priliku dvije su partnerske škole odlučile izraditi komplet u kojemu se nalaze platnena vrećica s morskim motivima, višekratna boca izrađena od recikliranog materijala te interaktivna slikovnica koju su izradila djeca iz OŠ “Finida”, a bavi se navedenom problematikom.
Izrađeno je 800 kompleta, a na prezentaciji su projekta, paketi podijeljeni prolaznicima, ali i učenicima trećih i četvrtih razreda s područja Rovinja-Rovigno, a dio će biti podijeljen učenicima s područja Poreča-Parenzo.
Također, u sklopu “0 -waste raising awareness kit” projekta učenici prošli edukaciju o zaštiti okoliša koju su održali Sandro Dujmović iz Nature Histrice i Daniela Marić Pfannkuchen iz Instituta “Ruđer Bošković”, Centra za istraživanje mora.
Partneri su na ovome projektu Grad Rovinj - Città di Rovigno, kao i Turistička zajednica Grada Rovinja, a učenike i učenice kroz izradu su vodili Tanja Ranić Rovis iz rovinjske škole te Ljiljana Badrov iz porečke škole.
U sklopu projekta Školi je odobreno 75.850,00 kuna.
Petak, 12 Svi 2023 08:26

Bravo Ana, Matea, Petra i Ivan:-)

Bravo Ana, Matea, Petra i Ivan:-)

Vraćamo se s Državnog natjecanja i donosimo dvije bronce! Ponosni smo na vas:-)
3. mjesto u Državi u disciplini slastičarstva ostvarila je učenica 3.d razreda., Ana Vitasović. Mentorica učenici je Siliva Cah, str. uč. slastičarstva.
3. mjesto osvojila je i Petra Makar, učenica 4.c razreda u disciplini Ugostiteljsko posluživanje. Mentorica učenici je Ivanka Kresina, str.uč. ugostiteljskog posluživanja.
U disciplini Poslovanje recepcije hotela, 11. mjesto osvojila je Matea Pavletić, učenica 4.c razreda pod vodstvom mentorice Cinzie Banko.
Učenik 4.c razreda, Ivan Gržević u disciplini Turistička destinacija, pod mentorstvom profesorice Slađane Jančić zauzeo je 12. mjesto.
Mentorica za engleski jezik, Ivanu i Matei, bila je profesorica Matea Barbieri.
 Još jednom želimo ponoviti da smo od ukupno 5 disciplina u sektoru ugostiteljstva i turizma s našim učenicima u 4 discipline izborili Državno natjecanje:-)
Čestitamo našim učenicima koji su nas predstavljali na Državnom natjecanju, kao i njihovim mentorima na izvrsnoj pripremi za samo natjecanje:-)
Srijeda, 10 Svi 2023 08:05

Erasmus+ projekt Make it green

Nastavljamo s provedbom Erasmus+ projekta Make it green:-)

Naši se učenici trenutno nalaze u Mariboru na mobilnosti, uče o cirkularnoj ekonomiji, a tema radionica u ovoj prvoj fazi projekta jest otpad kao poslovni poklon.

Uskoro donosimo rezultate njihovoga rada!

Hvala našim partnerima Ugostiteljsko-turističkoj školi Beograd i partneru/domaćinu Srednja šola za gostinstvo in turizem Maribor

Utorak, 09 Svi 2023 17:57

Grafički tehničar - novo zanimanje

Uspjeli smo:-)

Nakon više od dvije godine upornog rada na novom zanimanju, konačno, Ministarstvo znanosti i obrazovanja odobrilo je našoj školi novo zanimanje!
Grafički tehničar bit će novo razredno odijeljenje u našoj školi!
U suradnji s brojnim poslodavcima, pružit ćemo mogućnost, jedini u Istri za novim zanimanjem:-)
Ponedjeljak, 08 Svi 2023 17:47

2. FESTIVAL STRUKOVNIH ZANIMANJA

Predstavili smo školu na 2. FESTIVAL STRUKOVNIH ZANIMANJA:-)))

Veliki Bravo za naše vrijedne učenike i nastavnike koji su sjajno prikazali naša zanimanja:-)

Dana 20. travnja 2023. učenici 4.c razreda, u pratnji svojih profesorica Cinzie Banko i Slađane Jančić, posjetili su Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu u Opatiji gdje su imali priliku upoznati se sa studijima koji navedeni fakultet nudi. Potom su razgledali povijesni hotel Kvarner, koji se smatra kolijevkom hrvatskog turizma. Izgrađen je davne 1884., a u njemu su boravili europski kraljevi i carevi Austro-Ugarske monarhije.

Učenici su dašak prošlosti posebno osjetili u prekrasnoj Kristalnoj dvorani, mjestu gdje se održavaju razni balovi, gala večere i druge svečane prigode. Stručni posjet završili su šetnjom kroz opatijski perivoj u kojemu se nalazi i Villa Angiolina, zgrada koja je obilježila turizam Opatije i u kojoj je danas smješten Hrvatski muzej turizma.
Petak, 21 Travanj 2023 17:36

Erasmus+ projekt TIME

Znamo li odakle dolazi hrana koju jedemo? Koliko često konzumiramo proizvode lokalnih proizvođača prehrambenih proizvoda? Bi li to trebali činiti češće?

Pitanja su to koja potiču na razmišljanje, a koja su danas naglašena u Strukovnoj školi Eugena Kumičića Rovinj gdje je predstavljen Erasmus+ projekt TIME u kojem su učenici i djelatnici škole sudjelovali proteklih godinu dana.

Riječ je o jednom od mnogih zanimljivih projekata u kojima sudjeluje naša škola. "Ovo je još samo jedan u nizu projekata koje naša škola provodi zajedno s partnerima diljem Europe. Riječ je o Erasmus+ projektima koje smo započeli prije pet godina i s kojima intenzivno nastavljamo.

U prošloj smo godini imali ukupno devet otvorenih projekata, što nacionalnih, što europskih, te nam je, nakon što ovaj smo ovaj projekt uspješno priveli kraju, ostalo još šest projekata koje ćemo do kraja školske godine zavšriti.

Kroz projekt koji danas predstavljamo pokušali smo djelovati lokalno, a misliti globalno. Dakle, bavili smo se problemima o kojima često slušamo i čitamo u medijima, a s kojima se i sami susrećemo.

Njih smo dodatno približili učenicima kako bi se u budućnosti i oni sami ulovili u koštac s tim problemima te ostvarili pozitivan utjecaj. Konkretno, u ovom smo projektu to učinili kroz gastronomiju jer upravo u tom smjeru djelujemo i obrazujemo učenike", poručio je ravnatelj škole, Emil Nimčević.

Detaljnije o projektu Ivana Burić, nastavnica i koordinatorica projekta

"Riječ je o Erasmus + projektu koji je u potpunosti financiran sredstvima Europske unije, a vrijednost projekta je 8400 eura.

Projekt je imao dva osnovna cilja koje smo htjeli postići, a to su povećanje kompetencija nastavnika te primjena načela održivog razvoja u praksi. Kako bi projekt uklopili u naš nastavni program, odlučili smo se temu održivog razvoja povezati s turizmom, odnosno ugostiteljstvom", otkrila je Burić dodavši kako su se fokusirali na koncept Slow food-a.

"Koncept smo preuzeli iz austrijskih škola koje smo posjetili prošle godine u listopadu, a upravo nas je to i nadahnulo da pokrenemo naš projekt. Taj koncept za cilj ima potaknuti ljude na razmišljanje o hrani te na obraćanje pažnje na kupnju namirnica, na promišljanje o tome odakle ta hrana dolazi i u tom pogledu smo napravili i knjižicu.

Naša dvojezična knjižica "Misli globalno, jedi lokalno", čiji je sadržaj napisan na hrvatskom i talijanskom jeziku, sadrži recepte za pripremu jela od isključivo lokalnih namirnica, dostupnih ovdje u Rovinju i okolici.

Ona je način na koji ćemo disemnirati projekt, ali isto tako njome želimo nadahnuti ljude da više razmišljaju o tome što jedu te ih potaknuti da kupuju lokalno proizvedenu hranu".

Profesorica je otkrila kako se učenicima svidjelo sudjelovanje u ovom projektu.

"Učenici zaista vole sudjelovati u ovakvim projektima koji su zanimljivi i kreativni jer im se na taj način pruža prilika da oni konkretno nešto izrađuju i prave svojim rukama pa su tako bili veoma zainteresirani i uključeni", poručila je Ivana Burić.

Učenici su tako pripremali kamenice iz Limskog kanala, ribu koja je stigla iz Gradske ribarnice Rovinj, povrće su nabavili od rovinjske obitelji Dobravac, koristili su maslinovo ulje Oio Vivo, a za dobru kapljicu uz pripremljenu hranu poslužili su vino Vivoda.

 „Mali lanac asertivnosti i dobrih izbora (MLADI!)”. - edukacija u suradnji s partnerskom organizacijom Društvo naša djeca Pazin

Što je slika o sebi? Koja je razlika između asertivne, pasivne i agresivne komunikacije? Zašto je vršnjački utjecaj u adolescenciji tako snažan? Kako se oduprijeti socijalnom pritisku i zaštititi svoje granice? – tek su neka od pitanja na koje smo odgovore tražili u 1.b i 1.d razredu, a učenike pohvaljujemo na dodatnim pitanjima kojima su izazvali i voditeljice te tako stvorili prostor za detaljniju analizu i kritičke osvrte na pojedine teme. 
Veselimo se ponovnom nastavku provedbe ovog projekta! 
Stranica 1 od 12
© 2020 SSEK. All Rights Reserved. Designed By LCSTUDIO

Naša web stranica koristi kolačiće (tzv. COOKIES) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti, analize korištenja naše web stranice, radi pružanja prilagođenog sadržaja i oglasa, te kako bi Vam pružili sadržaj trećih strana s kojima imamo odnos. Klikom na "Prihvaćam" pristajete na korištenje kolačića. Sve o korištenju i reguliranju kolačića možete pronaći na poveznici.