Modularna nastava
Dragi učenici, s veseljem vas obavještavamo da od školske godine 2025./2026. naša škola prelazi na modularnu nastavu! Ovaj suvremeni pristup obrazovanju omogućit će vam veću fleksibilnost, individualiziraniji pristup učenju te bolju pripremu za tržište rada i nastavak školovanja. Kroz modularnu nastavu usvajat ćete znanja i vještine kroz jasno definirane cjeline (module). Tehničar za ugostiteljstvo četverogodišnje je zanimanje koje osposobljava učenike za organizaciju i vođenje poslova u ugostiteljskim objektima. U svom radu tehničar planira i koordinira radne procese, bira kvalitetne namirnice, nadzire pripremu i posluživanje jela i pića te primjenjuje ekološke, higijenske i sigurnosne standarde. Dizajner grafičkih proizvoda četverogodišnje je zanimanje koje priprema učenike za kreativni i tehnički rad u području grafičkog dizajna. Učenici uče kako razviti ideju i koncept grafičkog proizvoda, izrađuju skice i oblikuju vizualni identitet koristeći se modernim računalnim alatima. Konobar je ugostiteljski djelatnik koji poslužuje hranu, piće i napitke u restoranima, kafićima i hotelima. Tijekom trogodišnjeg školovanja učenik stječe znanja i vještine za komunikaciju s gostima na hrvatskom i stranim jezicima, prijem i smještaj gosta, predstavljanje dnevne i à la carte ponude te posluživanje jednostavnih i složenih obroka i pića. Kuhar priprema raznovrsna jela u ugostiteljskim objektima, uz primjenu suvremenih kulinarskih tehnika i poštivanje prehrambenih standarda. Tijekom trogodišnjeg obrazovanja učenici uče planirati, organizirati i provoditi rad u kuhinji, samostalno pripremati jela prema recepturama, koristiti odgovarajuće uređaje i pribor te primjenjivati pravila osobne i prostorne higijene. Slastičar izrađuje kolače, torte, kreme i druge slastice u skladu s recepturama, željama klijenata i prigodama. Tijekom trogodišnjeg školovanja učenici uče planirati i organizirati rad, birati namirnice prema nutritivnim i energetskim vrijednostima, pripremati tijesta i smjese, te primjenjivati tehnike pečenja, kuhanja, hlađenja i ukrašavanja. Monter strojarskih instalacija izvodi i održava različite sustave za vodu, grijanje, plin, ventilaciju.... Tijekom trogodišnjeg obrazovanja učenici uče razlikovati i koristiti materijale, alate i uređaje u strojarstvu, čitati tehničke crteže i izrađivati jednostavne nacrte. Automehatroničar održava i popravlja mehaničke, električne i elektroničke sustave motornih vozila, uključujući hibridna i električna vozila. Tijekom školovanja učenici stječu vještine dijagnosticiranja kvarova, servisiranja dijelova i sustava, te korištenja dijagnostičkih uređaja. Uče montirati i demontirati dijelove, popravljati električne instalacije, planirati redovite servise i voditi radne naloge. Elektroinstalater izvodi, održava i servisira elektroinstalacije u zgradama i industriji. U trogodišnjem programu učenici uče postavljati nadžbukne i podžbukne instalacije, montirati razdjelnike, spojne kutije, izraditi uzemljenje i sustave zaštite od munje. Upoznaju se s tehničkom dokumentacijom, računalnim programima za izradu shema, mjernim uređajima i specijaliziranom opremom.
U nastavku vam predstavljamo naša obrazovna zanimanja, unutar kojih će se nastava odvijati modularno:
Tehničar/tehničarka za ugostiteljstvo (4 godine) (stari naziv: turističko - hotelijerski komercijalist)
Također sudjeluje u izradi ponude, obavlja prodajne i rezervacijske poslove, izdaje račune i koristi informacijske sustave. Bavi se istraživanjem tržišta, navika i zadovoljstva gostiju, sudjeluje u promociji i razvoju ugostiteljskih i turističkih proizvoda. Komunicira profesionalno na hrvatskom i stranim jezicima te surađuje s članovima tima, pridržavajući se poslovnog bontona i propisanih procedura, uključujući one u kriznim situacijama.
Ovo zanimanje spaja operativne i organizacijske vještine s temeljnim znanjima iz ekonomije, poduzetništva i gastronomije, pripremajući učenike za različite poslove u ugostiteljstvu ili nastavak školovanja.
Dizajner/Dizajnerica grafičkih proizvoda (4 godine)
Savladavaju obradu fotografija, tipografiju, pripremu za tisak i izradu digitalnih sadržaja, uključujući animacije i 3D ambalažu. Tijekom školovanja uče planirati i organizirati radne procese, izrađivati montažne arke, pripremati datoteke za objavu te implementirati dizajn u prostor (mockup). Poseban naglasak stavlja se na razvoj inovativnih rješenja, estetiku, funkcionalnost i upravljanje kvalitetom grafičkog proizvoda.
Dizajneri komuniciraju s klijentima i suradnicima, prate dizajnerske trendove te primjenjuju kreativnost u rješavanju zadataka. Ovo zanimanje objedinjuje umjetnički izražaj s tehničkim znanjem i priprema učenike za daljnje obrazovanje ili rad u industriji grafičkih komunikacija.
Konobar / Konobarica (3 godine)
Uči primjenjivati tehnike frapiranja, šambriranja i dekantiranja vina, osnovne miksološke postupke te dogotavljanje jela pred gostom. Konobar vodi računa o higijenskim i sanitarnim standardima (HACCP), održava radni prostor, kontrolira blagajnu, zalihe i primjenjuje pravila poslušnog procesa. Rad uključuje korištenje informacijsko-komunikacijskih tehnologija te rješavanje gostovih pritužbi u skladu s normama objekta. Važne su vještine timskog rada, kulturne komunikacije i ljubaznog ophođenja prema gostima.
Kuhar / Kuharica (3 godine)
Učenici razvijaju profesionalnu odgovornost, komunikacijske vještine te koriste informacijsko-komunikacijsku tehnologiju za učinkovitiji rad. Poseban naglasak stavlja se na sigurnost hrane, zaštitu okoliša i praćenje normi proizvodnje. Kuhar sudjeluje u prezentaciji i posluživanju hrane, prati stanje namirnica i administrativno prati kuhinjske procese. Zanimanje traži urednost, preciznost, dobru organizaciju i sklonost timskom radu u dinamičnom okruženju.
Slastičar / Slastičarka (3 godine)
Slastičar koristi odgovarajuće uređaje i alate, pridržava se normi i standarda higijene, pravilnog skladištenja i deklariranja proizvoda.
Učenici razvijaju estetsku osjetljivost u oblikovanju i serviranju slastica te uče kako savjetovati klijente o izboru proizvoda. Također se poučavaju očuvanju okoliša u radu, održavanju radnog prostora i kvalitetnoj komunikaciji s kolegama i kupcima. Ovo zanimanje traži kreativnost, preciznost i ljubav prema izradi slatkih proizvoda.
Monter strojarskih instalacija (3 godine) (stari naziv: vodoinstalater)
Stečeno znanje primjenjuju u postavljanju vodovodnih i kanalizacijskih instalacija, ventilacije, sustava grijanja i plinskih instalacija, kao i u radu s obnovljivim izvorima energije. Uče montirati i servisirati toplovodne sustave, obavljati tlačne probe te otklanjati kvarove. Poseban naglasak stavljen je na sigurnost na radu, pravilno korištenje zaštitne opreme i zbrinjavanje otpada. Zanimanje zahtijeva preciznost, odgovornost i spremnost na rad na terenu i u različitim uvjetima.
Automehatroničar (3 godine)
Naglasak je na praktičnom radu, tehničkom znanju i sigurnom rukovanju alatom i opremom. Pokrivaju i specifične postupke zaštite pri radu s visokim naponima. Zanimanje zahtijeva analitičnost, spretnost, tehničko razmišljanje i kontinuirano usavršavanje zbog razvoja autoindustrije.
Elektroinstalater (3 godine)
Također stječu znanja o ugradnji i povezivanju fotonaponskih sustava — autonomnih i mrežno-vezanih. Učenici razvijaju vještine otkrivanja i otklanjanja kvarova u rasvjeti i električnim instalacijama, kao i sigurnosne mjere potrebne pri radu. Zanimanje traži preciznost, tehničku pismenost i odgovoran pristup radu s električnom energijom.